Zupa Zucchini z czerwoną soczewicą

DSC02980

Zucchini to nic innego jak główny składnik zupy – cukinia. Jest to bardzo wdzięczny produkt, gdyż szybko się gotuje, jest neutralny w smaku, a ponadto nadaje potrawom kremowej konsystencji. W związku z tym cukinia świetnie sprawdza się w zupach krem. Proponowana przede mnie zupa nie będzie blendowana, gdyż jej składniki już są rozdrobnione, a poza tym chciałam pozostawić strukturę soczewicy.

DSC02974

Ilość porcji: 6-8

Składniki:

2 cukinie bez skóry i miąższu (otarte)

2 marchewki (otarte)

cebula (drobno pokrojona)

3 łyżki czerwonej soczewicy

1 łyżka oleju rzepakowego

50 ml słodkiej śmietanki 18% tł.

przyprawy: lubczyk, pieprz ziołowy

sól

Zagotowujemy 2 litry wody. Wrzucamy do garnka marchew, soczewicę, cebulę i cukinię oraz dolewamy łyżkę oleju. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami i solą. Zdejmujemy z ognia i powoli rozprowadzamy słodką śmietankę.

DSC02977

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba