Sałatka Waldorf z gruszką i Serem Korycińskim

DSC02967

Zasadniczo sałatka Waldorf powinna być podawana z wyrazistym w smaku serem z niebieską z pleśnią, jednak ja postanowiłam pokazać Wam wykorzystanie lokalnych produktów jak chociażby Sera Korycińskiego. Składniki sałatki, poza oliwą z oliwek, pochodzą z Polski i można je z łatwością dostać w naszych sklepach.

Składnik główny:

50 g Sera Korycińskiego

Ser Koryciński powstaje w gminie Korycin około 35 km od Białegostoku. W związku z tym, że jest wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a w 2012 r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, można go kupić jedynie na Podlasiu i w województwach ościennych (na szczęście w wielu punktach sprzedaży i sklepach spożywczych). Należy do serów podpuszczkowych produkowanych z niepasteryzowanego mleka krowiego. W smaku przypomina delikatny ser żółty, natomiast w konsystencji bliżej mu do bardziej zwartej mozzarelli, aczkolwiek posiada charakterystyczne dziury. Produkcji sera nauczono się od Szwajcarów przybyłych do regionu podczas potopu szwedzkiego (czyli już w XVII wieku), jednak efekt końcowy nie przypomina typowego sera szwajcarskiego.

DSC02966

Dodatki:

1/2 gruszki

kilka listków sałaty

1/4 czerwonej papryki

orzechy włoskie (z 3-4 łupin)

Sos:

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

łyżka wody

1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej

łyżeczka octu jabłkowego

2 szczypty tymianku

opcjonalnie: sól, cukier

DSC02971

Na spodzie talerza układamy rozszarpaną sałatę, a następnie polewamy ją połową naszego sosu. Następnie układamy kolejno paprykę, gruszki, a na górze pokrojony w kostkę ser. Orzechy pozbawiamy łupin i przez maksymalnie 1 minutę prażymy na suchej patelni. Uprażonymi orzechami posypujemy górę. Ostatnim szlifem polewamy całą sałatkę pozostałą częścią sosu.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *