Łopatka wieprzowa pieczona z czosnkiem i natką pietruszki
Zdarzają się sytuacje, gdy nie mamy możliwości na to, by poświęcić czas na pichcenie. Chcemy po prostu doprawić kawałek mięsa, wrzucić do piekarnika i zająć się swoimi sprawami. Poniższy przepis nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie zajmuje 5 minut. Nie będę czarować – wieprzowina ma trochę tłuszczyku (część na szczęście się wytopi), ale w takich awaryjnych sytuacjach przynajmniej nie musimy się obawiać, że mięso wypiecze się na wiór.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
0,5 główki czosnku
żółtko
przyprawy: papryka słodka, gałka muszkatałowa
pieprz czarny i sól
***
Łopatkę nakłuwamy w wielu miejscach nożem i w powstałych dziurach umieszczamy kawałki czosnku. Całe mięso solimy i pieprzymy. Następnie przyrządzamy pomadę z żółtek, łyżeczki papryki słodkiej i szczypty gałki. Rozprowadzamy pomadę po mięsie.
Łopatkę pieczemy po przykryciem lub w rękawie do pieczenia przez godzinę (godzina na kilogram mięsa) w 180 st. C. Przed samym końcem pieczenia wrzucamy natkę pietruszki – uwolni przepiękny aromat.
Smacznego!