Łopatka wieprzowa pieczona z czosnkiem i natką pietruszki

DSC02913

Zdarzają się sytuacje, gdy nie mamy możliwości na to, by poświęcić czas na pichcenie. Chcemy po prostu doprawić kawałek mięsa, wrzucić do piekarnika i zająć się swoimi sprawami. Poniższy przepis nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie zajmuje 5 minut. Nie będę czarować – wieprzowina ma trochę tłuszczyku (część na szczęście się wytopi), ale w takich awaryjnych sytuacjach przynajmniej nie musimy się obawiać, że mięso wypiecze się na wiór.

DSC02910

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

0,5 główki czosnku

żółtko

przyprawy: papryka słodka, gałka muszkatałowa

pieprz czarny i sól

***

Łopatkę nakłuwamy w wielu miejscach nożem i w powstałych dziurach umieszczamy kawałki czosnku. Całe mięso solimy i pieprzymy. Następnie przyrządzamy pomadę z żółtek, łyżeczki papryki słodkiej i szczypty gałki. Rozprowadzamy pomadę po mięsie.

Łopatkę pieczemy po przykryciem lub w rękawie do pieczenia przez godzinę (godzina na kilogram mięsa) w 180 st. C. Przed samym końcem pieczenia wrzucamy natkę pietruszki – uwolni przepiękny aromat.

DSC02916

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba