Ciasto półkruche ze śliwkami węgierkami

DSC02875

Nadszedł czas na śliwkowe szaleństwo w kuchni. Placek z tymi owocami wydaje się być najbardziej oczywistym i prostym pomysłem. O ile nie będę zachęcać do codziennego pałaszowania ciast, to z pewnością nakłaniam do uwzględniania w swojej diecie śliwek, które regulują pracę układu pokarmowego dzięki zawartemu błonnikowi.

DSC02865

Główny składnik:

0,5 kg śliwek węgierek

DSC02863

Składniki ciasta:

3 jajka

100 g miękkiego masła

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3 łyżki śmietany (18% tł.)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

***

Mieszamy sypkie składniki. Następnie dodajemy jajka, masło i śmietanę. Ręką wyrabiamy luźne ciasto. Oczyszczamy dłoń z nadmiaru ciasta; zarówno dłonie jak i ciasto oprószamy z wierzchu mąką i przekładamy do formy. Wyrównujemy ciasto w formie, a na wierzchu kładziemy połówki śliwek skórką do dołu.

DSC02867

Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 godzinę. Lekko ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

DSC02870

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba