Pomidorówka z charakterem

DSC02791

Moje najgorsze wspomnienia z dzieciństwa łączą się ze szkolną pomidorówką. Była rozwodniona jakby cała powstała z jednej łyżki koncentratu. Smak pozostawiał wiele do życzenia, a wygląd odbierał apetyt. Gdy dorosłam, chciałam  ugotować swoją własną pomidorówkę z aromatycznych produktów, które mogłyby ze sobą dobrze współgrać. Nareszcie zupa na bazie pomidorów mi posmakowała; może i Was skuszę.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30-40 minut

Propozycja podania: z łyżką jogurtu naturalnego i natką pietruszki

DSC02785

Składniki:

800 g pomidorów (sparzonych i obranych ze skóry, pokrojonych)

cebula (starta na drobnych oczkach)

2 ząbki czosnku (przetartego)

łodyga selera korzeniowego

garść ryżu

1-2 łyżki masła

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

przyprawy: pieprz kajeński, papryka słodka

sól

***

Zagotowujemy w garnku około 2 litry wody. Wrzucamy warzywa, ziele oraz liść laurowy i liść selera. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy masło i ryż. Gotujemy do spęcznienia ryżu, a następnie doprawiamy.

DSC02793

Najlepiej smakuje w towarzystwie jogurtu naturalnego, który łagodzi ostrość zupy. Pikantność i aromat – to są moim zdaniem wyznaczniki dobrej pomidorówki. Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *