Pomidorówka z charakterem

DSC02791

Moje najgorsze wspomnienia z dzieciństwa łączą się ze szkolną pomidorówką. Była rozwodniona jakby cała powstała z jednej łyżki koncentratu. Smak pozostawiał wiele do życzenia, a wygląd odbierał apetyt. Gdy dorosłam, chciałam  ugotować swoją własną pomidorówkę z aromatycznych produktów, które mogłyby ze sobą dobrze współgrać. Nareszcie zupa na bazie pomidorów mi posmakowała; może i Was skuszę.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30-40 minut

Propozycja podania: z łyżką jogurtu naturalnego i natką pietruszki

DSC02785

Składniki:

800 g pomidorów (sparzonych i obranych ze skóry, pokrojonych)

cebula (starta na drobnych oczkach)

2 ząbki czosnku (przetartego)

łodyga selera korzeniowego

garść ryżu

1-2 łyżki masła

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

przyprawy: pieprz kajeński, papryka słodka

sól

***

Zagotowujemy w garnku około 2 litry wody. Wrzucamy warzywa, ziele oraz liść laurowy i liść selera. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy masło i ryż. Gotujemy do spęcznienia ryżu, a następnie doprawiamy.

DSC02793

Najlepiej smakuje w towarzystwie jogurtu naturalnego, który łagodzi ostrość zupy. Pikantność i aromat – to są moim zdaniem wyznaczniki dobrej pomidorówki. Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *