Jabłecznik z cynamonem spod przykrycia

DSC02767

Co by tu zrobić z kwaśnych jabłek? Może wilgotny jabłecznik, który rozpływa się w ustach. Jeżeli chcecie skosztować właśnie takiego ciasta, musicie mieć w kuchni duże naczynie żaroodporne z przezroczystym wiekiem- w nim to właśnie powstaje wyjątkowy acz prosty jabłecznik.

DSC02758

Składniki podstawowe:

dużo jabłek

łyżka mielonego cynamonu

Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki tyle jabłek, ile zmieści się w dużej misce o pojemności 2 litrów. Najlepiej po czubek.

DSC02757

Składniki ciasta:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju

W misce nr 1 ubijamy białka z odrobiną cukru na sztywną pianę. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Powoli dodajemy białka do miski nr 2. Następnie partiami podsypujemy mąkę i proszek, delikatnie mieszając mikserem. Na koniec wlewamy olej i ostatni raz mieszamy masę.

DSC02761

Do wysmarowanego masłem i podsypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego wlewamy masę. Na wierzch wrzucamy jabłka, które całkowicie przykryją masę – na oko widać, że jabłek jest 2 razy więcej od masy, po upieczeniu proporcja stanie się odwrotna. Górę jabłek posypujemy cynamonem; doda aromatu i ładnie będzie wyglądał po upieczeniu.

Ciasto nakrywamy wiekiem naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. godzinę w temp. 180 st. C. Naczynie musi być naprawdę spore (ok. 4 l pojemności), aby zmieściło się ciasto z jabłkami, a ponadto pozostało jeszcze kilka centymetrów luzu. Ciasto po upieczeniu jest fantastycznie wilgotne, słodkie z dołu, kwaśne z góry i pachnące cynamonem.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba