Krucha szarlotka z delikatnym wnętrzem

DSC02478

Polska jest pionierem w produkcji jabłek, dlatego nie dziwi fakt, że my Polacy wprost przepadamy za szarlotkami. Jabłka są bogate w witaminy i błonnik, niosą ze sobą zarówno słodycz jak i kwaśny smak. Właśnie dlatego desery stworzone z jabłek nie są mdłe i jednowymiarowe. Podsuwam dzisiaj przepis na dość klasyczną postać szarlotki, którą może zrobić każdy.

DSC02371

Składniki ciasta:

3,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

200g miękkiego masła

1 łyżka jogurtu naturalnego

Łączymy składniki sypkie, a następnie dodajemy resztę. Szybko zagniatamy i dzielimy ciasto w proporcji 1:2. Większą część ciasta rozkładamy na wysmarowanej formie, dociskamy dłońmi. Powierzchnię nakłuwamy widelcem, żeby równomiernie urosło. Taki spód pieczemy przez około 25-30 min w 180 st. C – musi się zarumienić. W międzyczasie przygotowujemy mus i pianę.

DSC02373

Składniki musu:

2 słoiczki domowej konfitury z jabłek (zamiast konfitur można otrzeć jabłka i podgotować je z cukrem)

2 łyżki żelatyny

cynamon (ilość w zależności od upodobań)

Łączymy składniki musu. Tym razem nie dodałam za dużo cynamonu – mniej więcej łyżkę.

DSC02374

Składniki piany:

białka z  jaj

2 łyżki cukru

Ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę.

Gdy spód już się zapiekł, rozkładamy mus, na nim pianę, a na koniec rozkruszamy palcami tą część ciasta, która nam pozostała.

Pieczmy dalej przez 30-35 min. do zrumienienia się wierzchu ciasta.

W gorące dnie, jakimi raczymy się obecnie, proponuję podawać szarlotkę z gałką waniliowych lodów.

DSC02470

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba