Gryczanniki podlaskie po mojemu

 

DSC02315

O gryczannikach dowiedziałam się od mojej Babci – były to wypiekane w piecu babki ziemniaczane z gryką. Stanowiły danie sycące i urozmaicające ziemniaczany jadłospis Podlasia. Musiałam jednak dokonać pewnych modyfikacji – zamast białej mąki gryczanej użyłam prażonych ziaren, tłuszcze zwierzęce zastąpiłam kiełbasą suchą, a ponadto moja wersja została wzbogacona o świeże dodatki warzywne. Powstał prosty przepis, który, nawiązując do tradycji, służy zdrowiu i wzbogaca kubki smakowe o nowe doznania.

Ilość porcji: 4

Danie bezglutenowe i bez laktozy.

DSC02305

Składniki:

ok. 350g otartych ziemniaków

50g kaszy gryczanej (100-150g ugotowanej)

2 jajka

100g wysokogatunkowej kiełbasy suchej (pokrojonej w paseczki)

2 cebule pokrojone w kostkę

olej do smażenia i do wysmarowania formy

natka pietruszki

2 pomidory w plastrach

przyprawy: pieprz czarny, sól 

***

Podsmażamy cebulę i kiełbasę. Lekko ostudzamy.

DSC02308

W misce mieszamy ziemniaki, ugotowaną kaszę, jajka, natkę i przyprawy. Uważamy na sól, bo kiełbasa jest już słona. Do masy dodajemy zawartość z patelni.

Wylewamy do płaskiej formy, lekko wysmarowanej olejem. Na wierzch układamy plastry pomidora.

Pieczemy przez godzinę w 180°C.

DSC02309

Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *