Polskie danie chińskie

DSC02245

W zasadzie ma mało wspólnego z Chińską Republiką Ludową, bardziej przywołuje wspomnienie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. W mojej rodzinie utarło się, że mianem „Dania Chińskiego” nazywamy zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami. Jest to potrawa dla leniwych bądź zabieganych i stanowi mało absorbujący uwagę sposób przyrządzenia obiadu.

Ilość porcji: 6

Składniki:

0,5 kg piersi kurczaka – pokrojonego w średnią kostkę

szklanka ryżu

puszka kukurydzy

2 marchewki

1/2 selera

2 cebule lub 1/2 pora

olej do smażenia

przyprawa do kurczaka (bez glutaminianu sodu)

DSC02238

Gotujemy ryż w dwóch szklankach wody. W międzyczasie obsmażamy kurczaka w przyprawie – 2 minuty. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy resztę warzyw i dusimy wszystko pod przykryciem – 5 minut. Dla szczególnego aromatu można dodać do warzyw łyżkę masła.

Do naczynia żaroodpornego dodajemy ryż i podduszone warzywa. Mieszamy wszystko z kurczakiem, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

Pieczemy przez godzinę w 180°C.

Najlepiej smakuje nam danie, gdy polejemy je zimnym jogurtem.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *