Polskie danie chińskie

DSC02245

W zasadzie ma mało wspólnego z Chińską Republiką Ludową, bardziej przywołuje wspomnienie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. W mojej rodzinie utarło się, że mianem „Dania Chińskiego” nazywamy zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami. Jest to potrawa dla leniwych bądź zabieganych i stanowi mało absorbujący uwagę sposób przyrządzenia obiadu.

Ilość porcji: 6

Składniki:

0,5 kg piersi kurczaka – pokrojonego w średnią kostkę

szklanka ryżu

puszka kukurydzy

2 marchewki

1/2 selera

2 cebule lub 1/2 pora

olej do smażenia

przyprawa do kurczaka (bez glutaminianu sodu)

DSC02238

Gotujemy ryż w dwóch szklankach wody. W międzyczasie obsmażamy kurczaka w przyprawie – 2 minuty. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy resztę warzyw i dusimy wszystko pod przykryciem – 5 minut. Dla szczególnego aromatu można dodać do warzyw łyżkę masła.

Do naczynia żaroodpornego dodajemy ryż i podduszone warzywa. Mieszamy wszystko z kurczakiem, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

Pieczemy przez godzinę w 180°C.

Najlepiej smakuje nam danie, gdy polejemy je zimnym jogurtem.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba