Babka ryżowa z brzoskwiniami

DSC02203

Nareszcie deser bezglutenowy, bo i mi się coś od życia należy. Z pewnością zasmakuje miłośnikom słodkiego ryżu na sypko. Dodatkowym atutem ciasta jest mała zawartość tłuszczu, co czyni je lekkie acz pożywne. Zatem zakasujmy rękawy!

Masa ryżowa:

1 i 1/2 szklanki ryżu

2 szklanki mleka

1 szklanka wody

sól

łyżka masła

DSC02183

Do gotującego się mleka z wodą dodajemy umyty i odsączony ryż, sól oraz masło. Gotujemy do sypkości. Studzimy, żeby w dalszej kolejności masę połączyć z resztą składników.

Ciasto:

3 jaja

1/3 szklanki cukru

masa ryżowa

4 pokrojone, małe brzoskwinie

DSC02185

W misce nr 1 ubijamy pianę z białek, a w misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem.

DSC02198

Masę ryżową łączymy z utartymi żółtkami, następnie z brzoskwiniami, a na końcu z białkami.

Masę wylewamy do dużej formy na babę i pieczemy przez 40 minut w 180°C.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba