Bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką

 

DSC02151

Nie taki diabeł straszny, jak jego malują. Zrobienie ciasta drożdżowego, wbrew powszechnej opinii, nie jest trudne. Odstraszać może jedynie konieczność wygospodarowania odpowiedniej ilości czasu i znalezienia resztek cierpliwości. Przyznam się, że jest to moja pierwsza, samodzielnie zrobiona drożdżówka, a jednak mi się udało – ciasto wyrosło, jest puszyste i wilgotne.

DSC02128

Ciasto drożdżowe:

3 i1/3 szklanki mąki

3/4 szkalnki cukru

3/4 szklanki mleka

5 żółtek

150g roztopionego masła

50g świeżych drożdży

DSC02130

W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i dolewamy nagrzane mleko. Odstawiamy, żeby drożdże popracowały – masa ma nabrać objętości i bąbelków.

DSC02137 - Kopia

W dużej misce musi się znaleźć przesiana mąka i utarte z cukrem żółtka. Dolewamy masę drożdżową i wyrabiamy ciepłą dłonią. Powoli dolewamy rozpuszczone masło, cały czas wyrabiamy. I wyrabiamy, wyrabiamy – nawet 20 minut – dopóki ciasto nie będzie odchodzić od ręki. Wtedy odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż dwukrotnie zwiększy objętość.

DSC02133

Masa serowa:

250g twarogu półtłustego

1 jajo

1/3 szklanki cukru

opakowanie budyniu śmietankowego

Podczas rośnięcia ciasta, łączymy składniki na masę serową. Musi powstać gładka i lekko płynna masa.

DSC02140

Gdy ciasto już wyrośnie, przystępujemy do formowania bułeczek. Nawilżamy dłonie olejem, aby ciasto się nie przyklejało i poddało sie naszym dłoniom. Podbieramy kulkę ciasta, rozciągamy ją na dłoni, nakładamy łyżkę masy serowej, sciągamy brzegi ciasta do góry w formę sakiewi i skręcamy końce na górze. Kładąc na blachę, przewracamy bułeczkę skręconą częścią na dół – w ten spoób uzyskujemy gładką górę. Odstawiamy zrobione bułeczki ponownie do wyrośnięcia – na jakieś 15 minut.

DSC02135 - Kopia

Kruszonka:

50g masła (twardego)

100g mąki

60g cukru

Gdy bułeczki dorastają, tworzymy kruszonkę, tak by ze składników tworzyły się wyraźne grudki.

DSC02141

Po wyrośnięciu bułeczek obsypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Wyszły mi dwie blaszki, czyli 13 bułeczek. Każdą blaszkę piekłam 30 minut w 180°C.

DSC02142

Najlepsze są jeszcze ciepłe, popijane zimnych mlekiem.

Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *