Równa z Ciebie Babka

 

DSC01919

Przyszła sobota czyli czas wypieków. Dzisiaj zachęcam do zrobienia maślanej, mozaikowej babki w polewie z gorzkiej czekolady. Atutem jest szybkość przyrządzenia i duża produktywność serotonin po spożyciu kawałka ciasta.

Ciasto:

6 jaj

1,5 szklanki mąki pszennej typ 550

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

200g miękkiego masła

opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 czubate łyżeczki kakao

DSC01898

W misce nr 1 ubijamy białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę. W misce nr 2 ucieramy żółtka, cukier i masło na puszystą i gładką masę. Powoli dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną, następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Już nie używając miksera, dodajemy białko z miski nr 1 – mieszamy razem za pomocą szpatułki/łyżki.

DSC01901

Wylewamy 2/3 masy do dużej formy na babę. Do 1/3 masy, która nam została, dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Kakaową masę nakładamy na wierzch masy znajdującej się w formie. Nie musimy zbytnio przejmować się dokładnym jej rozłożeniem, bo w trakcie pieczenia i tak powstaną wzorki.

Ciasto pieczemy standardowo w 180°C przez 30 min.

Polewa:

100g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

2 łyżki mleka

DSC01905

Rozpuszczamy składniki albo na bardzo małym ogniu albo w kąpieli wodnej, do ich idealnego połączenia. Konsystencja ma być taka, by nakładając na ciasto, polewa nie spływała  ani nie wsiąkała. Najlepiej ją nakładać, gdy ciasto i polewa są jeszcze ciepłe.

DSC01906

Smacznego!

 

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba