Mielone kotlety drobiowe – przestrzelone

 

DSC01929

Zamiast smażyć kotlety, upieczemy je. Zamiast kupować mielone mięso drobiowe, zawierające skórki i MOM, mięso z udek przekręcimy samodzielnie przez maszynkę. Zamiast bułki, nie dodamy nic – żadnego wypełniacza. Wszystko da się zrobić.

Jest to danie bezglutenowe i bezlaktozowe.

Ilość porcji: 4

Na porcję: 175,5 kcal (b – 22g, w – 1g, t – 9g)

Kotlety:

400g czystego, mielonego mięsa z udek kurczaka

1-2 jajko

szczypiorek

drobno posiekana cebulka

zgnieciony ząbek czosnku

przyprawy: sól, curry

DSC01922

Posypka na kotlety:

30g tartego sera żółtego – gouda

DSC01927

Nakładamy kotleciki za pomocą łyżki na blachę i posypujemy odrobiną sera.

Pieczemy w 190°C przez 20 min.

DSC01936

Smacznego!

 

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba