Tort Oranżżż na Melanżżż

 

DSC01705

Musiałam zrobić tort na urodziny, tak też uczyniłam. Połączyłam składniki, które wcześniej trzymałam od siebie z daleka: pomarańcze, cynamon i kakao. Wyszło ciasto wykraczające poza moje wyobrażenia – smaku, wyglądu a przede wszystkim zapachu.

Inspirujący dodatek:

cząstki pomarańczy (z jak najmniejszą ilością białym błonek)

Biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki oleju rzepakowego

cukier waniliowy

3 czubate łyżeczki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 2 pomarańczy

/2 miski/

DSC01695

W misce nr 1 ubijamy białka jaj z cukrem waniliowym. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem, następnie ze skórką, cynamonem i kakao. Do miski nr 2 dodajemy partiami, powoli mieszając zawartość miski nr 1. Następna jest mąka i proszek do pieczenia. Na koniec mieszamy z olejem. Wlewamy do tortownicy i pieczemy w 180°C przez 30 min.

Krem:

3 czubate łużki mąki ziemniaczanej

opakowanie cukru waniliowego

0,5 l mleka

300g masła

1 szklanka cukru pudru

DSC01700

Przyrządzamy budyń z mleka, mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, a następnie dodajemy partiami ostudzony budyń do uzyskania aksamitnego kremu. Studzimy krem w lodówce.

DSC01701

Okrawamy skórkę z biszkopta i ciasto przekrawamy na 3 równe blaty. Nasączamy blaty wodą, sokiem pomarańczowym lub alkoholem (wedle uznania i upodobania).

DSC01703

Krem razem z cząstkami pomarańczy nakładamy pomiędzy blatami i na zewnątrz.

Dla dekoracji użyłam cząstek pomarańczy i pokruszonego wafla ryżowego.

DSC01710

Mamy tort. Kaloryczny, ale urodziny są raz do roku…

Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *