Tort Oranżżż na Melanżżż

 

DSC01705

Musiałam zrobić tort na urodziny, tak też uczyniłam. Połączyłam składniki, które wcześniej trzymałam od siebie z daleka: pomarańcze, cynamon i kakao. Wyszło ciasto wykraczające poza moje wyobrażenia – smaku, wyglądu a przede wszystkim zapachu.

Inspirujący dodatek:

cząstki pomarańczy (z jak najmniejszą ilością białym błonek)

Biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki oleju rzepakowego

cukier waniliowy

3 czubate łyżeczki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 2 pomarańczy

/2 miski/

DSC01695

W misce nr 1 ubijamy białka jaj z cukrem waniliowym. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem, następnie ze skórką, cynamonem i kakao. Do miski nr 2 dodajemy partiami, powoli mieszając zawartość miski nr 1. Następna jest mąka i proszek do pieczenia. Na koniec mieszamy z olejem. Wlewamy do tortownicy i pieczemy w 180°C przez 30 min.

Krem:

3 czubate łużki mąki ziemniaczanej

opakowanie cukru waniliowego

0,5 l mleka

300g masła

1 szklanka cukru pudru

DSC01700

Przyrządzamy budyń z mleka, mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, a następnie dodajemy partiami ostudzony budyń do uzyskania aksamitnego kremu. Studzimy krem w lodówce.

DSC01701

Okrawamy skórkę z biszkopta i ciasto przekrawamy na 3 równe blaty. Nasączamy blaty wodą, sokiem pomarańczowym lub alkoholem (wedle uznania i upodobania).

DSC01703

Krem razem z cząstkami pomarańczy nakładamy pomiędzy blatami i na zewnątrz.

Dla dekoracji użyłam cząstek pomarańczy i pokruszonego wafla ryżowego.

DSC01710

Mamy tort. Kaloryczny, ale urodziny są raz do roku…

Smacznego!

 

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba