Szarlotka przestrzelona

 

2014_05_01_09_05_47

Jest to autorska wariacja na temat klasycznej, wysokokalorycznej szarlotki. Moja wersja opiera się na lekkim cieście a’la biszkoptowym, przełożonym spieczonymi jabłkami z cynamonem i miodem. Na taki dietetyczny grzeszek można pozwolić sobie od czasu do czasu bez większych wyrzutów sumienia. Lekkie ciasto podawane z jogurtem naturalnym przywołuje wspomnienia zeszłorocznego lata i jest preludium gorętszych dni.

2014_04_30_16_12_34

Składniki na ciasto:

5 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszenne typ 550 i wyższe

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju rzepakowego

/2 miski, mikser/

        1. Rozbijamy jajka. W misce nr 1 lądują białka, w misce nr 2 lądują żółtka.

        2. W misce nr 1 ubijamy na sztywno pianę z białek z odrobiną cukru (łyżka).

        3. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem na jasną masę.

        4. Do miski nr 2 dodajemy zawartość miski nr 1. Powoli łączymy białko z masą.

        5. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy krótko, na małych obrotach. Wlewamy olej. Ucieramy sekundę, żeby masa nie zdążyła opaść.

        6. Wylewamy do formy (wysmarowanej lub obłożonej papierem) i pieczemy 30 min. w 180°C.

Składniki masy jabłkowej:

5 startych jabłek (Cortland, Papierówka)

kilka łyżek miodu – zależy od kwasoty jabłek

cynamon

Do rondla wlewamy miód z cynamonem i czekamy aż się nagrzeje. Dodajemy starte jabłka i cały czas mieszamy do momentu aż sie rozpadną, tworząc konsystencję musu. Studzimy.

2014_05_01_09_07_53

Okrajamy i przekrajamy ciasto tzn. pozbywamy się spieczonych części z góry i dołu, w razie czego wyrównujemy tak, by uzyskać z ciasta 2 równe blaty. Umieszczamy masę jabłkową pomiędzy blatami oraz na wierzchu. Resztki ciasta, które wykroiliśmy, kruszymy – posłużą nam do udekorowania.

2014_05_01_09_09_17

Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Witryna jest świetnie zrobiona: przejrzysta, klarowna i miła w odbiorze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *