Ostro-słodko-kwaśna drobiowa proteina

 

2014_05_01_12_18_47

Propozycja dla tych, którzy zajadają drób ze względu na jego walory proteinowe, choć kurczak przejadł im się w stopniu odbierającym przyjemności z kolejnego spożywania. Magia tkwi w składnikach marynaty wzbogacającej danie o nowe walory smakowe. Jest zdrowo, niskotłuszczowo i smacznie. Danie nadaje się do pieczenia i do wrzucenia na grilla.

Porcje: 4 (150g mięsa na osobę)

Na porcję: 215 kcal (b-30g, w-3g ,tł-9g)

Propozycja podania: na kolację, z sałatą w sosie winegrette

Składniki ogólne:

filet z kurczaka (0,6kg)

żółtko jaja

Składniki marynaty:

sok z połowy cytryny/limonki

łyżka miodu

łyżka oleju słonecznikowego

przyprawy – pieprz cayenee, kurkuma, słodka papryka, sól

2014_05_01_09_12_49

Filetujemy pierś kurczaka na równe płaty.

Zanurzamy w wymieszanej marynacie. Pozostawiamy na 1 godzinę do przegryzienia.

Pierś kurczaka powinna wchłonąć całą marynatę, ale jeżeli nie, to wylewamy nadmiar. /Ta marynata może posłużyć jako baza sosu; wystarczy odparować i zagęścić jogurtem grecki./

2014_05_01_12_20_41

Na płatach rozcieramy żółtko (nada koloru i charakterystycznej glazury w czasie pieczenia). Kładziemy na papierze lub foli do pieczenia obok siebie i pieczemy w 180-90° na złoty kolor ok 15 min.

Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Bardzo ciekawa i bogata w przydatną wiedzę strona. Gratulujemy twórcom. Zapraszamy na moją

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *