Zupa porowa

DSC01545

Jest to danie proste, bo nie wymaga od nas dużo wysiłku odnośnie przyrządzenia, a ponadto składa się z niewielkiej ilości produktów.

Ilość porcji : 6

Na porcję : 115 kcal (węgl. ~14g, tł. ~5,5g, b. ~2,5g)

Propozycja podania : z twarogiem półtłustym

Składniki:

400g ziemniaków (3 szt.)

300g pora (1 szt.)

40g masła ekstra

1-2 ząbki czosnku

2l wody

przyprawy – sól, pieprz, majeranek, papryka słodka

 

DSC01522

Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy ziemniaki. Na patelni blanszujemy pora z masłem i czosnkiem.

Wrzucamy zawartość znajdującą się na patelni do garnka (pozostawiamy trochę do późniejszej dekoracji dania i podbicia smaku).

 

DSC01524

Gotujemy do miękkości, następnie blendujemy albo jedynie potraktujemy tłuczkiem.

Zupa jest źródłem węglowodanów i tłuszczy; brakuje białka. By danie stało sie pełnowartościowe, proponuję podawać je z twarogiem. Osobiście lubię, gdy twaróg ścina się w ciepłej zupie i nabiera konsystencji włoskiej mozzarelli.

Smacznego!

 

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba